Handleiding voor het aanmelden van een website bij Google Search Console en het uploaden van sitemaps:

mrt 12, 2024 | Website basics

Stap 1: Maak een Google-account aan

Als je nog geen Google-account hebt, maak er dan een aan op https://accounts.google.com/signup. Als je al een account hebt, ga dan door naar stap 2.

Stap 2: Ga naar Google Search Console

Ga naar https://search.google.com/search-console en meld je aan met je Google-accountgegevens.

Stap 3: Voeg je website toe

Klik op de knop “Een property toevoegen” en voer de URL van je website in. Zorg ervoor dat je de exacte URL invoert zoals deze wordt weergegeven in de adresbalk van je browser. Klik vervolgens op “Doorgaan”.

Stap 4: Verifieer je eigendom

Google Search Console vereist dat je je eigendom van de website verifieert om toegang te krijgen tot de gegevens en functies. Volg de instructies om de verificatieprocedure te voltooien. Er zijn verschillende methoden beschikbaar, waaronder het toevoegen van een HTML-tag aan je website, het uploaden van een HTML-bestand naar je server, DNS-recordverificatie, etc.

Stap 5: Sitemap genereren

Als je nog geen sitemap hebt, genereer er dan een voor je website. Een sitemap is een XML-bestand dat een lijst met alle pagina’s op je site bevat en helpt zoekmachines bij het indexeren ervan. Je kunt verschillende tools online vinden om een sitemap te genereren, afhankelijk van het platform van je website.

Stap 6: Upload de sitemap naar Google Search Console

Eenmaal ingelogd op Google Search Console, klik je op de property (website) die je hebt toegevoegd. Ga vervolgens naar het tabblad ‘Sitemaps’ aan de linkerkant en klik op ‘Sitemap toevoegen/testen’. Voer de URL van je sitemap in (bijvoorbeeld: sitemap.xml) en klik op ‘Verzenden’.

Stap 7: Controleer de status

Google zal je sitemap verwerken en de status weergeven. Als alles correct is ingesteld, zou je een groen vinkje moeten zien, wat betekent dat je sitemap succesvol is geüpload en geïndexeerd.

Stap 8: Bekijk de gegevens

Navigeer door de verschillende secties van Google Search Console om inzicht te krijgen in de prestaties van je website in de zoekresultaten van Google. Je kunt belangrijke informatie vinden over zoekopdrachten, klikken, vertoningen, indexering en meer.

Dat zijn de stappen om je website aan te melden bij Google Search Console en sitemaps te uploaden. Vergeet niet regelmatig terug te keren naar Google Search Console om de prestaties van je website te volgen en eventuele problemen op te lossen.

 

Media4now | Webdevelopment

0